Geld besparen in huis

Geplaatst door op dec 3, 2015 in Interieur

Geld besparen in huis LED

Zou je maandelijks wat meer geld over willen houden? Bekijk dan je huis nog eens goed. Vaak kan je met een aantal simpele aanpassingen een heleboel besparen op je jaarlijkse energienota. Bovendien is het niet alleen prettig voor je portemonnee, het is ook nog eens goed voor het milieu.

Mindset

Misschien een beetje een open deur, maar als eerste moet je misschien weer even stil staan bij jezelf en je gedrag. Laat je soms in bepaalde ruimtes waar je niet bent onnodig het licht branden of staat er een apparaat op stand-by? Probeer hier nog eens een keertje goed op te letten.

Verlichting

Vervang alle gloeilampen in huis door spaarlampen of ledlampen. Dit zijn veel zuinigere lampen en de gemiddelde elektriciteitsbesparing ten op zichte van een gloeilamp is maar liefst 80%.

Check de isolatie

Een enorme energiebesparing is goede isolatie van je huis. Doe een check van je huidige muur- en dakisolatie. Je kunt dit zelf doen of er een specialist bij halen. Je kunt een bestaande woning op diverse manieren opnieuw isoleren, ook met duurzame natuurlijke middelen als stro en wol. Alle soorten isolatie hebben een eigen isolatiewaarde. Je kunt hier bekijken wat dat is per isolatiesoort. Vergeet ook niet alle naden en kieren te dichten bij ramen, deuren, de vloer en het dak.

Nieuwe ramen en kozijnen

Zijn je ramen aan vervanging toe? Kies dan voor kozijnen, hout of kunststof, die voorzien zijn van HR++ of HR+++ glas. Dit levert direct een enorme energiebesparing op.

Slimme thermostaat

Tegenwoordig heeft bijna iedere energieleverancier ze wel: een slimme thermostaat. De naam zegt het al; de slimme thermostaat stemt het energieverbruik af op het leefgedrag van de bewoners. Zo zit er meestal een klokfunctie op die de temperatuur regelt volgens een bepaalt klokprogramma of heeft hij een lichtsensor die na een bepaalde tijd de verwarming uitschakelt of een functie die meet of er personen in huis zijn en zich daardoor kan uitschakelen als er niemand in de woning is. Ook zijn er steeds meer slimme thermostaten die op afstand door middel van een smartphone bestuurbaar zijn.