6 tips bij de zoektocht naar de perfecte keuken

Geplaatst door op aug 29, 2016 in Interieur

unland_1

Het uitzoeken van een keuken is leuk, maar ook erg lastig. Het is namelijk niet iets wat je snel weer zal veranderen. Je hebt wensen, eisen en vaak ook beperkingen waar je een oplossing voor moet verzinnen. Het is een moeilijke zoektocht, daarom geven wij je graag wat advies.

1. Stel vooraf een totaalbudget vast

Als eerste bepaal je het budget. Wat mag de keuken inclusief montage kosten, kortom de totale kosten. Zodra je budget bepaald is, kan je je zoektocht starten. Veel keukenspeciaalzaken bieden keukens aan inclusief montage. Zo niet, onderhandel hier dan over. Je geeft immers een groot bedrag uit, gemiddeld gezien besteden we 5.000-15.000 euro aan onze keuken. Wil je de uitgaven laag houden maar wel voor een kwaliteitskeuken gaan dan kun je ook voor een showroomkeuken kiezen. Voor een gereduceerde prijs koop je een zeer luxe uitgeruste keuken. Het nadeel is wel dat een showroomkeuken niet op maat gemaakt kan worden. Het moet dus wel passen.

2. het huishouden als uitgangspunt

Wat is de samenstelling van je huishouden? Ben je alleen, met z’n tweetjes of heb je een gezin met kinderen. Dit is vooral van belang bij de indeling van de keuken en keuze voor apparatuur. Als je kinderen hebt, kan het makkelijk zijn om een extra grote koelkast van 250 liter of meer te nemen. Zo voorkom je dat je wellicht in de toekomst een tweede koelkast aan moet schaffen. Voor een huishouden met een of twee personen heb je voldoende aan een tafelmodel van 150 liter.

3. Grootte van de keuken

Hoe groot de nieuwe keuken kan worden is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Vaak wordt gedacht dat een keuken zo klein mogelijk gekocht moet worden voor een ruimtelijk effect, echter is het tegendeel waar. Kies niet voor een te kleine keuken, maar liever voor een minimalistische grote keuken, hierdoor lijkt de ruimte optisch groter. Natuurlijk is het wel belangrijk om voldoende doorloopruimte te behouden, de keuken moet wel binnen de bestaande ruimte passen.

open keuken

4. Duitse keuken voor kwaliteit

Kwaliteit is een belangrijk streven in je zoektocht naar de perfecte keuken. Handig om te weten is dan dat Duitse keukens hierom bekend staan. En je hoeft daar helemaal niet de grens voor over. Nederlandse keukenleveranciers hebben vaak verschillende Duitse keukens in het assortiment. Gemiddeld gaat een keuken ongeveer 15 jaar mee. Kies daarom liever voor een neutrale kleur en een niet al te uitgesproken model. De kans is groot dat je smaak in de loop der jaren veranderd.

5. Stijl van de keuken

Welke stijl vind je mooi? Houd je van strak en modern of van wat meer klassiek? Let er op dat de stijl van de keuken ook past bij je huis. Een wel strakke, moderne design keuken past vaak nog wel in een oud huis, maar een klassieke of boerenkeuken staat vaak niet in een moderne nieuwbouwwoning. Kies in dit geval voor een moderne keuken met klassieke elementen, zoals eikenhouten keukenkastjes.

unland_2

6. Gebruik van de keuken

Hoeveel gebruik maak je van je keuken? Ben je een echte kookfanaat? Of ga je voor de snelle hap? Houd je van luxe en gemak? De antwoorden op deze vragen bepalen welke appratuur je het beste kunt kiezen. Denk hierbij dus aan wat voor oven je wilt, een gewone of misschien ook wel een stoomoven of allebei. Een gasfornuis met veel pitten of een ingebouwd koffiezetapparaat waar je iedere morgen een verse cappuccino uit kunt halen.

Kortom; er is veel om over na te denken bij het kiezen van een nieuwe keuken. Maar wel erg belangrijk om door je hoofd te laten gaan. We hopen dat onze tips en adviezen de zoektocht naar de perfecte keuken een beetje zullen vergemakkelijken.